EL DRET A DECIDIR D'UN POBLE ÉS L'EXERCICI DE LA DEMOCRÀCIA EN ESTAT PUR. A QUI FA POR AIXÒ?

divendres, 31 de desembre del 2010

Paraules noves...

Paraules de la meva llengua materna, la que sempre s'ha parlat a casa, la del pare i la mare, la de la meva ciutat, el meu país... paraules que no vaig poder aprendre a l'escola, quan tot, absolutament tot, es feia en castellà, i que ara trobo als llibres i no entenc... Però seguiré aprenent i aprenent. No em rendeixo mai.


faisó

f. [LC] Manera 1 1 . La seva faisó de parlar. Tot ho explica a sa faisó.


sojornar

v. intr. [LC] Estar-se en un lloc un cert temps.


tàlveg

1 m. [GL] Línia d’intersecció dels dos vessants oposats d’una vall, que uneix els punts més baixos i, en general, és recorreguda per un curs d’aigua.
2 m. [ME] Zona de l’atmosfera en la qual la pressió atmosfèrica és més baixa que a les zones del seu voltant al mateix nivell.


llenca

1 f. [LC] Tros llarg i estret de paper, de drap, etc. Una llenca de paper. Una llenca de cansalada.
2 f. [LC] per ext. Una llenca de terra.


Definicions del DIEC

7 comentaris:

  1. Mira, sojornar sortia molt a la meva versió del Silmaríl·lion en català, i no sabia ben bé què volia dir, així que ja veus que no ets l'única que aprèn, així que encantat que ens expliquis més paraules com aquestes!

    ResponElimina
  2. I no només dels llibres, l'altre dia la CARME em va ensenyar la paraula ARBREFORC que jo no havia sentit mai i que vol dir "fer el pi".
    Mai hem de parar d'aprendre. :-))

    ResponElimina
  3. tàlveg no la coneixia gràcies! m'apassionen els parlars diversos, els diccionaris, les llengües...a la meva faisó t'ho dic en aquesta estreta llenca de temps d'uns minuts...sojornem a la illa dels bons records i les il.lusions per a demà!

    ResponElimina
  4. M'agrada que descobreixis paraules. Jo no coneixia tàlveg, no l'havia sentit mai. I jo que aquest més de desembre em vaig passar pel forro la paraula encantada!

    ResponElimina
  5. No deixem mai d'aprendre!

    Propòsit 2011: tornar a llegir blogs! a veure si ho aconsegueixo, que us trobo a faltar. Molts petons i feliç any!!!!

    ResponElimina
  6. Moltíssimes gràcies a tots per passar a veure aquests darrers descobriments meus hehehe
    Veure que n'hi havia alguna que vosaltres també desconeixeu m'ha animat ;-))

    Aquesta tarda he començat a llegir un llibre nou i ja he copiat un munt de paraules. Algunes no les sabia, altres sí, però no les utilitzo i el que voldria és incorporar-les al meu vocabulari... per exemple "la boira gebradora", sé perfectament què és, però no ho faig servir... Però... sona tan maco, que miraré d'incorporar aquesta paraula (gebre, gebrador, gebradora) al meu vocabulari ;-))

    ResponElimina