EL DRET A DECIDIR D'UN POBLE ÉS L'EXERCICI DE LA DEMOCRÀCIA EN ESTAT PUR. A QUI FA POR AIXÒ?

diumenge, 2 d’octubre del 2011

Les construccions s'han d'assegurar...

Els castellers de Vilafranca van fer un 4de9 net, sense folre. És un castell molt difícil i s'ha d'assegurar. El van començar i, quan ja tenien quatre pisos muntats, es van fer enrere perquè no ho van veure clar.





Després, en un segon intent, els va sortir perfecte!


Castellers de Vilafranca
Diada del Mercadal 2011 (Reus, 1 d'octubre, dissabte)

7 comentaris:

  1. Se'n diu 'desmuntar un peu'. El castell no comença fins que sonen les gralles, i aquestes ho fan depenent de l'alçada del castell. Un castell de nou pisos comença quan els quints, els del cinquè pis, comencen a pujar. Llavors comença el toc de castells de les gralles.

    Normalment, el 4d9 va amb folre, com ja vaig explicar. Quan és així, el folre agafa els terços i queda més dissimulat. Només hi ha un pis sobre d'aquests, els quarts que ja no els agafa ningú, i a la pujada de quints sona la gralla. Però en el 4d9 net funciona igual, i com que no hi ha folre, sembla que hi hagi molt castell muntat (segons, terços i quarts) abans no sona la gralla. I és clar, ja sembla difícil arribar fins aquí i tot.

    Amb quarts colocats, quan és un castell de nou, el cap de colla pregunta si està bé, si ho veuen bé des de dalt, i tots els que calgui. Si ho veuen bé, el cap de colla 'el fa amunt', dóna l'ordre 'quints amunt!', i comencen a sonar les gralles. De vegades, l'estona que s'estan mirant si està bé o no és una mica llarga, i no vegis com puteja. Els de baix fa estona que aguanten el pes, però pel seu bé, millor que estiguin en perfectes condicions. Si no és així, és un dels motius pels quals el castell es pot fer a baix. Però encara no pateixin, si el castell no està ben 'quadrat' a nivell de baixos, també es fa a baix. Un quatre (dit genèricament a aquesta construcció amb 4 castellers per pis, sense importar l'alçada) es deforma amb molta facilitat, així que més val que d'inici estigui ben rodonet.

    De manera que fins a quarts, un castell de nou és només un peu. Allà es para un moment, i si està bé tira amunt. Si no ho està, es desmunta el peu. Una actuació castellera sol comptar de tres rondes de castells per colla. Hi ha unes normes, en una ronda només pots desmuntar el peu dues vegades. Si ho fas, a la tercera has de tirar amunt per força, si no perds la ronda, i et quedes sense fer un castell, és clar. Això de les normes de les rondes té tela, ho deixem per un altre dia.

    I fins aquí, la lliçó de castells d'avui. Qualsevol dubte o pregunta, no us faci por preguntar. Gràcies.

    ResponElimina
  2. Uaaaaaaaaau!! Veus el que et deia? Cada dia aprenc coses noves!! :-)

    Jo ja vaig suposar que, essent un castell tan alt, tenir quatre pisos muntats encara no seria un intent, perquè les gralles no havien començat a tocar... Ara bé, que a aquesta base se li deia "el peu" no ho sabia, i que es podia desmuntar un peu dues vegades i si ho tornaves a provar a la tercera havies de pujar per no perdre ronda, tampoc ho sabia :-)

    Gràcies, profe! Estic aprenent molt!! :-DD

    ResponElimina
  3. Osti, després d'aquesta lliçó d'en XeXu jo no m'atreveixo a afegir-hi res més.

    Doncs res, això que... passava per aquí!

    ResponElimina
  4. En XEXU és el mega-crack dels castells, ha estat casteller i ho sap tot, tot i tot ;-))
    Doncs res... que ja m'agrada, ja, que passis per aquí ;-)))

    ResponElimina
  5. No exagerem, home. Sé coses perquè és inevitable, 17 anys fent castells donen per molt, però d'aquí a saber-ho tot...

    ResponElimina
  6. Moltíssimes gràcies per obrir-me el camí cap aquí, maca!
    Les fotografies són espectaculars i la lliçó d'en Xexu, magistral.
    Afegiré una anècdota...El vilafranquins, utilitzem una expressió que ens ajuda a encoratjar-nos quan passem moments dolents: "Terços i amunt"! Segurament que quan es va començar a utilitzar no es pensava que els castells s'enlairessin tan alts com ho fan avui en dia.
    Gràcies novament, Assumpta!
    Petons!

    ResponElimina
  7. He compartit l'enllaç al físbuc, perquè ho vegin els verds i la gent del poble que em segueix.

    ResponElimina