EL DRET A DECIDIR D'UN POBLE ÉS L'EXERCICI DE LA DEMOCRÀCIA EN ESTAT PUR. A QUI FA POR AIXÒ?

divendres, 26 d’octubre del 2012

En la llunyania acabo de sentir un tro...

Ai, ves, quina poca gràcia... Què t'hi jugues que torna a ploure? Noooooooo, tu, que ja va ploure prou ahir... Doncs va tronant, va tronant...


El tro és el so de l'ona de xoc causada per un llamp quan aquest escalfa instantàniament l'aire que l'envolta a més de 43.000 graus Celsius. Aquest aire supercalent s'expandeix molt ràpidament i en refredar-se es torna a contraure. Aquesta ràpida expansió i contracció genera ones de xoc que són les que fan el soroll que coneixem com a tro.
Com que el so i la llum viatgen a velocitats diferents a través de l'atmosfera, es pot mesurar el lapse de temps entre tots dos per fer una estimació de la distància a la qual s'ha produït el llamp. La velocitat del so a l'aire és aproximadament d'uns 340 m/s, mentre que la velocitat de la llum és tan ràpida que el llamp es veu al cap de només uns quants microsegons d'haver-se originat l'esdeveniment; així, doncs, es pot calcular la distància a la qual s'ha produït un llamp a raó d'un kilòmetre per cada de 3 segons de temps que passa entre que es veu el llamp i se sent el tro.

4 comentaris:

  1. Ostres, tu! I tant que plou!!! Apaaaaaaaa, apaaaaaaa... i amb vent en totes les direccions!! Ara sí que tinc la terrassa feta una barreja de quadra i piscina!!... Ufff... i jo tenia roba estesa confiant en que ja no havia de ploure més... Grrrrrrrrrrrrrrrrr

    ResponElimina
  2. Trona, trona, però hi ha una mica de solet. On és l'arc de sant martí?

    ResponElimina
  3. Aquí no hi ha solet XEXU, només molta aigua...
    Per la teva terra ha sortit l'Arc de Sant Martí? :-) Jo una vegada en vaig fotografiar un de molt xulo, el van posar a la web de Meteoreus ;-))

    Aquest temps em fa venir son...

    ResponElimina
  4. Doncs si plou com plou per aquí ara mateix, em quedo sense foto de la lluna darrera l´arbre, snifff!

    Aferradeta!

    ResponElimina